RAY

ray

eventlocatie
 & weekendbar in hartje gent 

h

RAY 8.jpg

We bouwden een serre naast de
sint-niklaaskerk

Om zijn transparante structuur, om zijn visuele gelijkenis met de Stadshal en de Sint-Niklaaskerk, om zijn symboliek als broeikas voor allerhande (Gentse) projecten.
Dit grootstedelijke paviljoen ontpopt zich tot een veelzijdige en originele eventlocatie.

Het is een ontmoetingsplek voor toevallige passanten en buurtbewoners, voor spelende kinderen en hun ouders.
RAY is een gebruiksruimte voor culturele happenings en exposities, voor enthousiaste ondernemers en hun projecten, voor de Gentenaars en hun verenigingen, voor trouwers en andere feesten.
Het is een subtiele maar esthetisch belangrijke landmark, met respect voor de omgeving, met veel groen, zonder veel de aandacht op te eisen, maar met een duidelijke identiteit.

op zoek naar een
unieke locatie in het historisch centrum van gent?
 

 
RAY 9.jpg

STADSORANGERIE

In samenwerking met het architectenbureau Delmulle Delmulle werd een volledig glazen constructie aan het college voorgelegd en goedgekeurd.
Ray is een glazen orangerie die grotendeels commercieel kan worden uitgebaat, met een bar en ruimte voor recepties, expo’s en andere events, gekoppeld aan een publiek gedeelte met indoor speeltuin, dat overdag steeds vrij toegankelijk is voor passanten en buurtbewoners. Grote schuifpoorten zorgen ervoor dat het gebouw straat wordt, en de straat gebouw.
De zijgevel van de kerk blijft in deze constructie zichtbaar, de helling van het dak van de glazen orangerie is gebaseerd op de dakhelling van de sacristie van de kerk. Het sluit qua helling ook perfect aan bij de dakhelling van de Sint- Niklaaskerk en de Stadshal wat verderop.
Al deze architecturale elementen zorgen ervoor dat de orangerie naadloos aansluit op zijn omgeving en het publiek domein.

historiek

Tot 1994 stond er langsheen de noordgevel van de Sint-Niklaaskerk een rij arbeidershuisjes, die werden ontmanteld om de restauratie van de noordgevel mogelijk te maken. Het was de bedoeling om de huisjes opnieuw te reconstrueren eens de noordgevel van de kerk gerestaureerd was. Alle natuurstenen werden genummerd en opgeslagen. Het was echter al snel duidelijk dat het heropbouwen van de huisjes bijzonder moeilijk zou worden.
Toen bar Mòris in 2015 de deuren opende, kregen we dan ook drie opeenvolgende jaren de kans om tijdens de zomermaanden een petanquebaan, kinderspeeltuin en zomerbar uit te baten op dit ongebruikte stukje Gent temidden het historisch centrum. Vanuit die ervaring én in afwachting van de heropbouw van de arbeidershuisjes is toen het idee ontsproten een tijdelijke constructie te bouwen om zo ook het laatste deel Klein Turkije in te vullen.

 
Doc 17 Apr 2018, 11_20-page-001.jpg

RAY
KLEIN TURKIJE 20 BIS
9000 GENT